Què és el projecte ‘Un espai propi, un espai comú?
El projecte ‘Un espai propi, un espai comú’, que ha rebut el Premi Carme Romaní, es duu a terme a la Biblioteca Central Xavier Amorós des del curs 2012-2013. Aquest proposa una nova dinàmica d'activitats que posen en valor la llibertat individual en l'educació dels infants, el creixement personal que aporta el col·lectiu i la capacitat transformadora de la lectura, i inclou nou propostes diferents, totes amb l'objectiu d'apropar la lectura als nens i nenes de la ciutat:
'Lecxit - La lectura feta descoberta': un adult fa de mentor a un nen de 4t o 5è de primària mentre aquest s'introdueix a la lectura.
'Vega - La lectura feta llibertat': els lectors duen a terme una lectura gens guiada, que pot ser o no compartida, i on hi participen des d'infants a avis, joves i famílies.
'Clubs de lectura - La lectura feta conversa': tant infants que tot just s'inicien en la lectura, com nens que ja la dominen més, comparteixen l'experiència d'un mateix llibre, temàtica, gènere o autor.
'Contes a cau d'orella - La lectura feta narració': es narra un conte als infants en un ambient íntim i recollit.
'Visites didàctiques - La lectura feta aventura’: es dóna a les visites escolars major protagonisme a la lectura, tot mostrant que la lectura es pot practicar individualment però apropant-s'hi en col·lectiu.
'Laboratori de llibre infantil - La lectura feta experiència': facilita l'experiència de la lectura i creativitat en família mentre diferents generacions dialoguen sobre els llibres seleccionats.
'Lectures de proximitat - La lectura feta paisatge': apropa els autors i obres locals als més petits.
'Joc de lectura de l'estiu - La lectura feta lleure': apropa la lectura a partir d'una dinàmica de visualització individual i col·lectiva també durant l'estiu.
'Formació - La lectura feta xarxa': és una oferta formativa que dóna veu i espai a les iniciatives de les biblioteques escolars de la comarca. També ofereix visites al centre als estudiants de cicles formatius i graus de pedagogia i educació.
Un premi que ens anima a seguir treballant en la mateixa direcció
La sala infantil de les biblioteques és el lloc on tot comença. És un espai d’oportunitats, d’aprenentatge, de treball en equip. Un racó que permet als més petits començar un viatge pel món de la lectura que els omplirà de coneixements i noves experiències. És per això que des de les Biblioteques Municipals de Reus treballem dia a dia amb molt esforç per potenciar aquest espai, i estem molt agraïts al Grup de Treball de Biblioteques Infantils i Juvenils BibBotó, del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de Catalunya, pel reconeixement atorgat als projectes de lectura infantil de la Biblioteca Central Xavier Amorós amb el Premi Carme Romaní.
Les activitats que tenen cabuda a la sala infantil són una realitat gràcies al personal de les Biblioteques Municipals de Reus i als mentors i col·laboradors que participen de forma voluntària i desinteressada a les propostes de lectura. És per això que aquest premi és per a tots ells.
Des d’aquí agraïm l’assistència a l’acte de lliurament del premi als mentors i col·laboradors que fan possible les activitats; a la cap del Centre de Recursos Pedagògics de Reus; a l’escriptor Xavier Amorós; a l’assessora pedagògica que ens ajuda amb tots els projectes infantils, Àngels Ollé; als bibliotecaris dels centres del territori; als autors locals assistents; als membres del Grup de Treball BibBotó i al personal del mateix centre.
Notícies relacionades i recull de premsa