logo Ajuntament de Reus

Colors de maig : bibliografia LGTBI del fons de les Biblioteques Municipals de Reus

Dimecres, 04/05/2022 - Biblioteca Central Xavier Amorós

Durant tot aquest mes de maig podeu trobar a les Biblioteques Municipals de Reus una bibliografia i els llibres relacionats amb la temàtica LGTBI.

Podeu consultar totes les activitats que es faran sobre aquesta temàtica a la programació On-Off del mes de maig.

La Berta Mascaró del col·lectiu H2O ens ha fet la següent selecció dels llibres de la bibliografia:

 • COLL-PLANAS, Gerard. La voluntad y el deseo : la construcción social del género y la sexualidad. Barcelona : Egales, 2010 304-055.3 COL

El llibre es basa en l'anàlisis dels discursos al voltant de l'homsexualitat i la transexualitat de la religió, la ciència, la política, l'activisme LGTB i de persones lesbianes, gais i trans. Aquests discursos s'entrellacen formant un panorama complex, ple d'ambivalències i paradoxes en el que trans, gais i lesbianes tracten de buscar sentit a les seves vides i trobar la seva pròpia veu.

 •  PLATERO MÉNDEZ, Raquel Lucas. Trans*exualidades : acompañamiento, factores de salud y recursos educativos. Barcelona : Bellaterra, 2014 304-055.3 PLA

Aquest llibre es proposa com a instrument per al canvi social i utilitza el terme trans*, amb asterisc, per subratllar la diversitat de les vivències de les persones que excedeixen les normes sobre el que es prescriu com a propi de les dones i homes, evidenciant la rigidesa del sistema binari en el que vivim.

 •  QUILES, Jennifer. Más que amigas. Barcelona : DeBolsillo, 2006 304-055.3 QUI

Dirigit no sols a les dones que se senten o s'han sentit algun cop atretes per altres dones, sinó també "a totes les persones que senten curiositat per les relacions afectivo-sexuals entre dones i volen ampliar els seus coneixements per sobre de tòpics i idees equivocades".

 •  Teoria queer : políticas bolleras, maricas, trans, mestizas. Barcelona : Egales,2005 304-055.3 TEO
 •  VALERO, Daniel. El niño que no fui : infancia, adolescencia y adultez LGTB. Barcelona : Egales, [2022] 304-055.3 VAL

Hi ha una vivència bastant comuna entre les persones que pertanyem al col·lectiu LGTB i és que moltes de nosaltres vivim la nostra infantesa i adolescència a l'ombra dels nens i nenes que no vam ser.

 •  VIÑUALES, Olga. Lesbofobia. Barcelona : Bellaterra, 2002 304-055.3 VIÑ
 •  ALBERTALLI, Becky. Leah a destiempo. Madrid : Urano, 2018 JN(ALB)LEA

Quan es tracta de tocar la bateria, Leah Burke acostuma a tenir ritme, el temps és la seva especialitat. Però en la seva vida personal les coses acostumen a anar a destemps.

 •  BERMÚDEZ, Ian. Transitem. La Floresta : Pol·len Edicions, 2021 C(ESP)BER

A Transitem, el Xavier ha pres una decisió important sobre la seva transició. En paral·lel, la seva feina com a professor i les experiències de les seves amistats li permetran entrar en contacte amb la resta del col·lectiu, i alhora obrirà els ulls sobre les dificultats que encara els queden per superar a les persones trans. El retrobament amb les amistats i la realitat de l'escola en la qual treballa despertaran les seves ganes de crear un canvi en la societat. A partir d'aquí, entrarà en contacte amb l'activisme, s'obrirà a una nova xarxa d'afectes i, amb sorpresa, descobrirà emocions i sentiments que mai no hauria imaginat.

 • LEAVITT, David. Los dos hoteles Francfort. Barcelona : Anagrama, 2015 NC(LEA)DOS

Los dos hoteles Francfort parla d'uns temps convulsos, de la persecució dels jueus, d'espies i lluitadors clandestins, però també i sobretot de les tensions matrimonials, de la passió, la mentida. I per acabar ens parla també de la literatura com a evocació i manipulació de la realitat.

 • PORTELL, Sebastià. El dia que va morir David Bowie. Barcelona : Labreu, 2016 N(POR)DIA

Un jove travessa Barcelona amb el frenesí d'un llibertí compulsiu. Hi va arribar fa vuit anys amb ganes de menjar-se el món. És a la ciutat on qui cerca, troba. I el nostre protagonista topa amb un entramat de passions, més o menys induïdes, que ell viu amb una inconsciència i una temeritat absolutes. Els seus intents d'acceptar-se, d'encaminar els desitjos de l'entranya, d'encaixar amb el fill ideal que la mare va somniar i els viaranys per on es perd una vegada i una altra l'acaben conduint a una sala d'espera. Allà s'ha de fer unes proves per saber si una malaltia venèria circula pel seu cos. Aquesta saleta serà un purgatori on repensar l'historial de la seva breu existència, una inspecció tècnica de cos i ànima. Aquí l'esverament, vulgui o no, esdevindrà calma centrifugada

 • SÁENZ, Benjamin Alire. Aristòtil i Dante descobreixen els secrets de l'univers. Barcelona : L'Altra Tribu, 2019 JN(SAE)ARI

L'Aristòtil té quinze anys, és introvertit i està sempre enfadat amb el món. En Dante és un setciències que té una manera molt inusual de mirar-se la vida i les persones. Quan tots dos coincideixen a la piscina del barri, no sembla que tinguin massa en comú. En Dante sap nedar i l'Aristòtil, no. En Dante parla molt, i està molt segur d'ell mateix, i l'Ari dubta tota l'estona i li costa explicar les seves coses. En Dante només pensa en llibres, art i poesia, i l'Ari sempre està donant voltes al record del seu germà, a qui pràcticament no coneix perquè fa anys que és a la presó. Tots dos són mexicans, però en Dante és més aviat blanc i l'Ari té la pell fosca i els cabells negres. Però quan comencen a quedar i a passar estones junts, descobreixen que els uneix una amistat especial, la mena d'amistat que et canvia la vida i dura per sempre. I és a través d'aquesta amistat que l'Ari i en Dante aprendran les veritats més importants sobre qui són i les persones que volen ser; aprendran a creure en ells mateixos, a fer-se grans i descobriran, junts, els secrets de l'univers.

 •  Tu piel en mi boca. Barcelona [etc.] : Egales, 2006 NC(TU)TU
 •  Van Guardia, Lola. Con pedigree : culebrón lésbico por entregas. Barcelona : Egales, 2007 NC(VAN)CON

Con pedigree és una novel·la divertida que explica els agitats dies i les frenètiques nits d'un grup de dones en un bar d'ambient. Les lectores llegiran aquest deliciós culebrot oblidant el somriure per substituir-la per una riallada.

 •  VUONG, Ocean. En aquest món, per un moment, som grandiosos. Barcelona : Anagrama, 2020 N(VUO)EN

Un jove es descobreix a si mateix en la seva doble condició d'immigrant i homosexual. Un llibre valent i commovedor.

 •  HERTHEL, Jessica. Sóc la Jazz. Barcelona : Bellaterra, 2015 I VERMELL HER

La Jazz va saber de sempre que era diferent de les altres nenes i dels altres nens de la seva edat. Des de ben jove, va ser conscient d'un fort sentiment, de ser una nena, i va lluitar perquè el seu entorn la reconegués i l'acceptés. Des dels dos anys, la Jazz sabia que era una nena, tot i que, en néixer, la van considerar un nen. Li encantava el color rosa, disfressar-se de sirena i no estava còmoda portant roba de nen. Això sumia la seva família en la confusió, fins que van entendre que la Jazz era trans i van decidir donar-li suport.

 •  RICHARDSON, Justin. Amb en Tango som tres. Barcelona : RBA , 2006 I VERMELL RIC

"Amb la Tango són tres" és la història real d'una singular parella de pingüins de cara blanca a qui el cuidador del zoo de Central Park de Nova York, Rob Gramzay, els hi va donar l'oportunitat, tot dipositant un ou al seu niu, de tenir una cria, després d'observar com incubaven infructuosament una pedra.

 

ACTIVITATS DE COLORS DE MAIG

Del 2 al 30 de maig. Exposició bibliogràfica sobre el fons LGTBI de les Biblioteques Municipals de Reus. BCXA. Punts de lectura amb recomanacions de llibres per a totes les edats.

13 de maig. 18:30h. Club de lectura feminista. Us de Sara Soler

26 de maig. 18:30h. Club de lectura obert "Mujeres invisibles para la medicina" amb la seva autora Carme Valls amb motiu del Dia Internacional d'acció per a la salut de les dones. Podeu passar a buscar el llibre per les Biblioteques Municipals de Reus.

Del 13 al 31 de maig. Exposició i documental "Hijras, les filles dels Kinnars" d'Anna Lofi. Exposició sobre la condició del tercer gènere a l'Índia. Es farà xerrada amb l'autora de les fotografies 17/5/22 a les 18:00h